برخلاف تصور رایج، گرمای شدید یا دمای بالای تابستان نسبت به دمای پایین در فصل زمستان، خطر بیشتری را برای باتری ماشین ایجاد می کند؛ به گونه ای که هنگام روشن بودن کولر ماشین روشن فشار بیشتری به باتری خودرو وارد می شود. در این مقاله به ویژگی های باتری مناسب مناطق گرمسیری خواهیم پرداخت:
طراحی باتری های سرب اسیدی به گونهای است که میتوانند در محدوده دمایی نسبتا وسیعی فعالیت کنند؛ البته این گونه باتری ها در محیطهای خیلی گرم و خیلی سرد می توانند دارای افت عملکرد باشند. ظرفیت باتری سرب اسیدی در دماهای بالا افزایش مییابد، به نحوی که در دمای ۵۰ درجه سانتی گراد نسبت به ۲۵ درجه سانتی گراد، ظرفیت باتری حدود ۲۰% افزایش مییابد. افزایش ظرفیت باتری در دمای بالا زیان آور است و کاهش طول عمر باتری خودرو را به همراه دارد. در دمای پایین، ظرفیت باتری حدودا ۲۰% نسبت به حالت نرمال کاهش مییابد.
عوامل اصلی تخریب باتری خودرو
براساس گفته انجمن نگهداری از خودرو، گرما و شارژ بیش از حد بعنوان دو عامل اصلی خرابی باتری خودرو مطرح است. وقتی الکترولیت باتری در معرض دمای بالا قرار میگیرد، احتمال تبخیر شدن آن افزایش مییابد. در واقع با تبخیر آب مقطر، الکترولیت موجود در باتری غلیظ تر میشود و شرایط برای تخریب باتری فراهم میگردد. همچنین دمای بالای هوا در مناطق گرمسیری، سرعت خوردگی شبکه های باتری را نیز افزایش می دهد. خرابی سیستم شارژ باتری، از نتایج تأثیر گرما بر طول عمر باتری ماشین است؛ به نحوی که گرمای زیاد اغلب شارژ بیش از حد باتری را به همراه دارد و منجر به خرابی باتری می شود.
باتری های موجود در داخل کشور عموما براساس استانداردهای DIN و JIS طراحی و تولید میشوند. استاندارد DIN بر اساس استاندارد کشورهای آلمان و اروپا و استاندارد JIS براساس استاندارد کشورهای ژاپن و کشورهای آسیای جنوب شرقی است.
باتری های مخصوص مناطق گرمسیری سپاهان باتری، بر اساس هر دو سطح استاندارد جهانی تولید میشوند.
تیپ باتری های تولید شده بر اساس استاندارد JIS عبارتند از:
- B20
- B24
- D23
- D31
- D26
- E41
- Truck
تیپ باتری های تولید شده بر اساس استاندارد DIN عبارتند از:
- L1
- L2
- L3
- L5